
Den första rommen som är destillerad i Finland och lagrad i finländska ek tunnor. Ö rommen är producerad av destilleriet Smakbyn på Åland. Eken som man har använt till tunnorna har kommit från Fiskars trakten, och på grund av sin hårdhet har man rostat den i hög grad. Rommen har tillbringat ca. 5 månader på tunna före man har lagat den på flaska.
På nosen kommer rommens sötma och melassen igenom. Man kan även hitta noter av kola och vanilj.
Smaken är inte väldigt söt för en rom, och man kan definitivt smaka eken och torrheten den tar med sig. En nyans av kola och choklad kommer också igenom sötman. Eftersmaken förblir ganska ihålig, med ett minne av etanol och melass.
Många recensioner på nätet gjorde liknelser mellan Ö rommen och whisky främst på grund av ekigheten som finns i smaken. Själv ser jag inte denna liknelse, kanske för att man är van med whiskyn som tillbringat minst 3 år på tunna jämfört med Ö rommens 5 månader. Ekigheten finns i smaken, men överskuggas snabbt av sötman och de andra smaker så att den inte blir en naturlig och enhetlig smak. Kanske om Smakbyn skulle ha lagrat rommen längre på tunna, skulle smakerna i rommen sammanslagits till en sammanhängande smakupplevelse.
Över lag en helt spännande produkt från Smakbyn destilleriet. Rommen hör nog inte till de bästa som jag smakat, men inte heller till de sämsta, utan faller någonstans i mitten. Ö Dark Rum har en 40% alkoholhalt och en 0,7L flaska kostar 34,98€ på Alko. Om man råkar snubbla över denna rom någonstans lönar det sig definitivt att smaka på vad det finländska destilleriet och eken har lyckats utvecklat, men jag skulle inte köpa den till egna hyllan hemma.
Skriven av: Daniel Joas